Koranyári fröccspuska

Koranyári fröccspuska

Mit iszol? – Ha fröccsrendeléskor neked is mumus ez a kérdés, mert lövésed sincs, melyik másik, akkor eljött a te időd. Szótárazd ki suttyomban innen, mit jelent a kőműves, a lámpás vagy a házmester a fröccsszlengben!

A kisfröccshöz sokat nem kell matekozni: 1 deci bor, 1 deci szóda, és már fütyörészhetsz is jókedvedben. Főként, hogy ez a kis nyári üdítő a fütty névre szintén hallgat. A nagyfröccs és a hosszúlépés már komolyabb, de a deriválástól szintén messze van: előbbi 2 deci bort 1 deci szódával, utóbbi 1 deci bort 2 deci szódával küld meg.

Egy masszív kőműves benyakalásához viszont már tényleg nem árt keménykötésűnek lenni. 25 dl bor alatt meg sem áll, ezt a komoly mennyiséget pedig csupán 5 dl szódával önti nyakon.

A lámpáshoz ugyanígy nem hátrány a jó állóképesség. Nevét onnan kapta, hogy ha valaki legurítja a 15:5 arányú itókát (a bor javára, nyilván), akkor maximum lámpással találja meg a józanságot. De nagy eséllyel úgy sem, hisz ahhoz előbb meg kellene találni a zseblámpaappot az okostelefonon, az pedig nem 1.0-ás feladat hazafelé.

A harmatos fröccsöt gyengének nevezni szintén barokkos túlzás lenne – bármit sugalljon is a neve. Beceneve, a suhintós már jobb közelítés. Úgy készül ugyanis, hogy az ivócimbora a pohár fölött spriccel egy jelképeset a szódásüveggel, a bor pedig vagy kap egy kis záport belőle vagy nem.

A nagyevők nagy barátja a Krúdy-fröccs – bár nagy melegben könnyen fejbe kólinthat. Egy literjébe csak 1 dl szóda kerül. Ennek megvan az oka: az ínyenc Krúdy Gyula kedvenc, lightosnak éppen nem nevezhető ételei (alsó hangon rögtön a velős hús) mellé itta az ugyancsak nem könnyed kombinációt. A sóherfröccs ugyanez pepitában – 1:9 a szóda javára. Kukamosó és távolugrás néven is csúfolják, nehezményezve a belőle kisajnált anyagot.

Hasonlóan zsonglőrködik az arányokkal a háziúr és a lakófröccs. Az előbbi kiadós fél literjében csak 1 deci a szóda, míg szegény lakó szemét 1 deci borral szúrják ki, a maradék mind csak buborékos víz. Egy kedélyes lakógyűlés hangulatát viszont tovább árnyalhatja a házmester és a viceházmester. Ezek 3:2-es és 2:3-as arányukkal mutatják meg, kinek hol a helye a társadalmi ranglétrán. Ha véletlenül benézne a polgármester is, 6:4 arányban egy liter fröccsöt hajtana fel a hagyomány szerint.

Ha tikkasztó nyár, focimeccs és még innivaló is van, akkor utóbbi lehet passzentosan egy Puskás-fröccs (más vidékeken Magyar-Angol). Ez a kombináció 6:3-as arányban dönti el az este sorsát, a bor javára – persze, hogy az Aranycsapat legendás győzelmének emlékére.

Megvan a kiválasztott, ami neked való? Akkor válassz hozzávalónak bort is itallapunkról.