Melegítsd fel a Kék Macska hűlt helyét

Ha épp galyibáskodsz nálunk a haverokkal, nyugi, a Király utca 15. szám alatt biztos nem vagy egyedül a problémával: a 19. században volt ez még így is! Merthogy anno a BB'z bárban – ami akkor még a bizarr Kék Macska névre hallgatott – éjszakai pillangók grasszáltak, amint leszállt az éj.

De tovább is van: gigantikus dorbézolások, nonstop szeszmámor, pajzán kuplék teli torokból gajdolása, hahotázás burleszken és kabarén... volt itt minden, ami a korabeli bulistáktól csak kitelt! Akik a szégyenlősségről azt sem tudták, eszik-e vagy isszák.

A Pesti Hírlap egyenesen így emlékezett meg a mulatóról: „Az orgiák, a kiélt sanzonénekesnők, a frivol couplettek hajléka. Közmondás, hogy ahol húsz tót megtelepszik, ott mindjárt pálinkamérést kell nyitni. Még inkább áll ez a mágnásokra nézve, kiknek... a Kék Macska nélkül lehetetlen megegzisztálniok.”

Ám kétes hírnév ide vagy oda, nemcsak a pillangókat és egyéb félvilági figurákat vonzotta a Kék Macska delejes csábereje. A szóbeszéd szerint VII. Edward walesi herceg is tiszteletét tette minálunk. A széles jókedv nagy barátját, Mikszáth Kálmánt pedig egyenesen megihlette a hely varázsa. Így írt róla az Éji séták és éji alakok II. című novellájában:

„A Király utca koronája bizonyára a »Kék macska«. Parlamenti életünkben nincs egyetlen állat sem, mely nagyobb szerepet játszana a »Kék macská«-nál, hacsak a »kétfejű sas« nem. De mi ez a macskához képest? A macska nagyon népszerű, a kétfejű sas pedig nagyon népszerűtlen. De én ezúttal nem foglalkozom azon kitűnőségekkel, kik a macskai asztalokat az éjfélutáni órákban körülülik s a hazafiúi fájdalmak keserűségét igyekeznek eltemetni a rossz fukszinos borba. Nem írom le a lábikrákat, az ingerlő kecses idomokat, melyek a képviselői diurnumokat elnyelik.”

Tőlünk tehát rosszkedvűen te sem távozhatsz: nagyon a szívünkre vennénk. Úgyhogy a kedvesed mellett kacsintgass egy kicsit pultosaink felé is! Csak engedd el magad bátran, és indulhat a nagy ereszd el a hajamat! Csalogassuk elő együtt a Kék Macskát, aki azóta is itt lapul valahol a sarokban...